Nu pot să nu subliniez cât de importante sunt informațiile tehnice disponibile la momentul deciziei privind achiziția și instalarea de echipamente de iluminat tip LED. Mulți producători de astfel de echipamente obișnuiesc să furnizeze o cantitate minimă de informații tehnice cu privire la produsele lor.

Atunci ce parametrii tehnici și funcționali ar trebui să iei în considerare?

Hai să enumerăm câțiva dintre cei mai importanți parametri întalniți în specificațiile tehnice ale echipamentelor de iluminat tip LED și să încercăm să-i înțelegem.

Fluxul luminos (unitate de măsura: lumeni – lm)
În mod tradițional acest parametru indică valoarea fluxului luminos al sursei de lumina, independent de influență corpului de iluminat și fără control optic.
Deși producătorii ar trebui să raporteze în mod unitar, această valoare reprezintă sursă unor confuzii că urmare a naturii compacte a LED-urilor în interiorul corpului de iluminat.
Acest parametru ar trebui să fie indicat printr-un raport metric al producției de lumina. De exemplu 2310 lm/11W la o distanță de măsurare de 1200mm în loc de 210 lm/W.

Eficacitatea corpului de iluminat (lm/W)
Acest parametru a fost urmărit în mod special de producători, inițial din dorința de a atinge pragul de eficacitate prevăzut de normele privind eficientă energetică. Acest prag a fost atins deja dar din dorința de a obține valori tot mai ridicate există riscul de a promova corpuri de iluminat tot mai puternice care vor conduce la o neuniformitate a iluminării în favoarea creșterii eficacității luminoase.

Eficacitatea luminoasă (Raportul de Ieșire de Lumină)
Există două valori ale fluxului luminos, cel al sursei în sine și cel care ia în considerare pierderile create în interiorul carcasei și al sistemului optic. Raportul de ieșire luminoasă este diferența dintre cele două valori. Nu există nici un corp de iluminat cu eficientă de 100%, orice corp de iluminat afectează caracteristicile de ieșire ale sursei de lumina. Că urmare, orice corp de iluminat are un raport de ieșire de lumina chiar dacă unii producători preferă să nu-l menționeze.

Intensitatea distribuției luminoase (candelă cd)
Curbă de distribuție în coordonate polare poate spune pe loc cu ce tip de corp de iluminat ai de a face. Prin această curbă putem identifica dacă corpul de iluminat are un fascicul îngust sau un fascicul larg. Această informație ne ajută să vedem distribuția fluxului, respectiv a nivelului de iluminare  pe suprafață utilă. Chiar dacă lucrurile s-au îmbunătățit, pentru unii producători pare să fie irelevant ce tip de reflector livrează.

Durata de viață estimată
Doar să indici o durata de viață estimată pentru un corp de iluminat este cât se poate de irelevant.
Acest parametru ar trebui să fie însoțit de alte valori, cum ar fi cea a reducerii producției de lumina pe parcursul duratei de funcționare. De exemplu, prin Lx se va indică procentajul rămas din fluxul luminos inițial. 50.000 ore L70 înseamnă că respectivul corp de iluminat a pierdut 30% din intensitatea luminoasă inițială după 50.000 de ore de funcționare.
O altă valoare asociată duratei de viață este procentul de eșec prin care se va indică procentul de module LED care se pot defectă în momentul atingerii duratei de viață nominală. De obicei nu vom întâlni aceste cifre în fișele tehnice obișnuite.

Continuare…                                                                                                                      Ce știm despre specificiatiile tehnice LED? partea a IIa