Performanța de culoare
Absolut toate sursele de lumina se degradează pe măsură ce sunt utilizate. Led-urile nu fac nici ele excepție. Pe măsură ce sunt folosite se întâmplă două lucruri: intensitatea luminoasă scade și în același timp se degradează și calitatea culorii.

Indicele de redare al culorilor (CRI – Colour Rendering Index)  descrie cât de bine reușește o sursă de lumina albă să redea culorile pe care le iluminează. Indicele ideal de redare al culorii ar fi 1 în timp ce un indice acceptabil pentru majoritatea aplicațiilor ale iluminatului comercial sau rezidențial ar trebui să fie de minim 0,8. Valorile mai mici de 0,8 ar trebui evitate.

Temperatura de culoare colerată (CCT – Correlated Colour Temperature) – se referă la modul în care percepem o sursă de lumina albă că fiind caldă sau rece. Măsurată în grade Kelvin, cu cât avem un indice mai mare al temperaturii de culoare cu atât mai rece este lumina. Pentru sursele de iluminat casnice temepratura de culoare este de aproximativ 2700K care imită culoarea unei surse de iluminat clasice, cu bulb. Pentru spațiile comerciale se folosesc de obicei surse de iluminat cu o temperatura de culoare între 3000K și 4000K. Strategiile de iluminat recente s-au orientat și către utilizarea de temperaturi de culoare de zi, mai mari de 5000K, care ajută la susținerea ritmului circadian al organismului uman.

Elipsă MacAdam
Pentru LED-uri s-a introdus o nouă valoare de culoare – Elipsă MacAdam (McAE). Această lucru a fost cauzat de inconsistența culorii Led-urilor produse în masă pe liniile de asamblare. McAE se bazează pe principiul diferenței abia perceptibile între cipurile LED. Dacă un lot de cipuri LED pare să fie la fel atunci ele sunt considerate că fiind 1McAE. Cu cât diferența perceptibilă între cipuri este mai mare cu atât crește și numărul McAE.
Un producător bun va livra produse cu valoarea McAE de doi sau trei. În cazul în care intervalul McAE este mai mare de șase este recomandat să căutați un alt corp de iluminat.

LED-uri albe reglabile
Există și surse albe reglabile, realizate cu LED-uri mulți-canal, la care temperatura de culoare poate fi modificată între cald și rece. Ce trebuie urmărit la acest tip de LED-uri este indicale de redare al culorilor odată cu modificarea temperaturii de culoare.

Performanța electrică
Orice corp de iluminat este în primul rând un dispozitiv electric și există caracteristici ale performatei LED-urilor către trebuie raportate în fișele tehnice.

Puterea nominală de intrare
Puterea de intrare se referă la puterea totală consumată de corpul de iluminat, inclusiv dispozitivele de comandă din circuit.

Curentul de alimentare furnizat de sursă electronică
Luminozitatea unui LED depinde de curentul de funcționare. Cu cât curentul de funcționare este mai mare cu atât fluxul luminos va fi mai puternic dar durata de viață a LED-ului va fi mai redusă. O valoare tipică actuală este de 350mA dar nu este universal valabilă. Va trebui să fim atenți în special în cazul în care întâlnim valori neașteptat de mari ale fluxului luminos, care poate fi o consecință a unui curent de funcționare mai mare, care poate duce la o scurtare a duratei de funcționare a LED-ului.

Factorul de putere
Este în natură unui circuit LED de a avea un factor de putere slab, mai mic de 0,5. Deși producătorii nu sunt obligați să îmbunătățească facturul de putere pentru corpurile de iluminat evaluate la mai puțîn de 26W, ar trebui să ne orientăm spre un producător angajat în utilizarea unei tehnologii bune și în raportarea corectă a datelor.
Niciun corp de iluminat tip LED nu ar trebui să aibă un factor de putere mai mic de 0,85.

Citește aici prima parte a articolului: Ce știm despre specificiatiile tehnice LED?