Autor: Vlad Caragea, Timepal Romania și Facilities Management Services

Ultimele studii arată că ne petrecem peste 80% din timp în interior – acasă, la locul de muncă, la școală, etc. Calitatea aerului pe care îl respirăm are efect asupra bunăstării noastre și a productivitățîi. Organizația Mondială a Sănătății a clasificat poluarea aerului din interior că fiind al 4-lea factor de risc în scăderea speranței de viață. Principalii poluanți ai aerului din interior sunt: radonul, fumul de țigară, gazele sau particulele provenite de la arderea combustibililor, substanțele chimice și alergenii.

Sistem de ventilație cu recuperare de căldură și umiditate

O soluție eficientă pentru îmbunătățirea calității aerului din interior o reprezintă ventilația. Soluția optimă o reprezintă utilizarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură și umiditate. Acest sistem asigură aer proaspăt și filtrat, fără a avea pierderi de căldură în locuințe. Sistemul permite admisia și evacuarea simultană a aerului fără a amestecă cele două fluxuri.

Pentru recuperarea căldurii și a umidității se folosește un schimbător de căldură aer/aer. Fluxul de aer care este evacuat din casă îi cedează o parte din căldura sa fluxului de aer proaspăt de admisie. Acest schimb de căldură se realizează în schimbătorul de căldură.

Aerul viciat din băi și din bucătărie este evacuat printr-o tubulatură, iar aerul proaspăt este introdus în camere. Tubulatura prin care este vehiculat aerul trebuie să fie rotundă în cazul clădirilor rezidențiale pentru a reduce zgomotul de funcționare.

Circulația celor două fluxuri este reprezentată aici:

Beneficii și fiabilitate ridicată printr-o soluție tehnică sigură

Sistemul prezintă o fiabilitate ridicată deoarece singurele piese în mișcare sunt ventilatoarele care asigură circulația aerului.

Se recomandă folosirea unui recuperator de căldura automatizat pentru creșterea eficienței și a confortului.

Este obligatorie filtrarea celor două fluxuri de aer:

  • Aerul proaspăt trebuie filtrat pentru a reduce admisia subsanțelor nedorite într-o locuință
  • Aerul viciat trebuie filtrat pentru a evita depunerea de particule pe schimbătorul de căldură. Depunerile scad calitatea transferului termic.

În acest mod se vor obține următoarele beneficii:

  • Se împrospătează permanent aerul din interior ceea ce conduce la o calitate ridicată a vieții
  • Se reduce consumul de energie necesar pentru încălzire și răcire cu până la 25%
  • Se asigură valorile optime pentru umiditatea relativă și termperatură

Avantaje superioare la costuri mult mai reduse

Pentru o locuință cu o suprafață de 100 m2  cu un termosistem considerat mediu pe piața româneasca și un număr de 4 rezidenți, costul energiei electrice este de aproximativ 200 RON/an, iar timpul de înlocuire al filtrelor depinde de gradul de poluare din zona în care este amplasată locuința. Costurile de exploatare sunt relativ scăzute și ele se compun din costul energiei electrice și înlocuirea filtrelor.

În medie prețul anual al filtrelor este de 400 RON/an pentru o zonă în care poluarea este minimă și poate crește până la 800 RON/an în centrul orașelor sau zonelor cu trafic ridicat. Înlocuirea acestora este simplă și poate fi realizată de oricine. Folosirea unei automatizări pentru acest sistem va avea avantaje considerabile în ceea ce privește calitatea vieții și consumul de energie.

* * *

Despre EnergyPal

Fondatorul brandului EnergyPal, dipl.ing. Lucian Anghel, are experiență în operarea și mentenanța clădirilor de peste 3.000.000 mp în România. Experiența acumulată în decursul a 15 ani de facility management a condus la realizarea conceptului EnergyPal de eficiență energetică, prin care clienții beneficiază de cele mai eficiente soluții de reducere a costurilor de operare a clădirilor. Echipa EnergyPal este constituită din personal cu experiență de peste 8 ani în facility management și asistență tehnică. Personalul este specializat în domeniile: smart metering, HVAC (instalații termice și de climatizare), automatizări, izolații, luminotehnică, mentenanță preventivă și predictivă. Soluțiile și tehnologiile folosite au ca rezultat reducerea costurilor de operare ale beneficiarilor, ceea ce permite finanțarea soluțiilor din economiile realizate. Aflați mai multe despre noi pe: www.energypal.ro.